Skip to main content
Skip table of contents

Implementatiehandleiding BgZ ZA-ZA


Feedback op dit document is van harte welkom.


Versiebeheer

Datum

Wijzigingen

2023-02-09

Aanvullingen m.b.t. inhoudelijke berichten voor opvragen PDF/A

2023-05-08

Aanvullingen m.b.t. voorbeelden van PDF/A berichten

2023-07-24

Verwijzing naar de autorisatierichtlijn BgZ opgenomen

2023-08-23

Aanscherping verplichte kwalificatie scenario’s

2024-02-15

Correcties spelling en verwijzingen (links)

2024-04-24

Formaat van “valueString” in het verwijsbrief voorbeeld aangepast
zodat het voldoet aan de specificaties

2024-05-30

Geldigheidsduur verwijzing/overdracht binnen de 2e lijn nader toegelicht

2024-09-24

Verwachting kwaliteitsstandaard BgZ bijgesteld




Interoperabiliteitsmodel

Het Nictiz interoperabiliteitsmodel is gebruikt om de informatie zo veel mogelijk bij elkaar te groeperen om het document zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Beveiliging/Wet- en regelgeving

Autorisatierichtlijn

Het uitwisselen van medische gegevens via een elektronisch uitwisselingssysteem is gebonden wettelijke regels. Deze regels zijn vertaald naar afsprakenstelsels en NEN-normen. Een voorbeeld van een afsprakenstelsel is het AORTA afsprakenstelsel. 
De zorgtoepassing Verwijzen en overdragen in de medisch specialistische zorg, waar deze implementatiehandleiding over gaat, is gebaseerd op het AORTA afsprakenstelsel en het maakt gebruik van het LSP. VZVZ maakt met de vertegenwoordigers van de patiënten, zorgverleners en zorgaanbieders afspraken over welke zorgmedewerkers wanneer en onder welke condities medische gegevens kunnen versturen of opvragen. Deze afspraken worden vastgelegd in een Autorisatierichtlijn. De autorisatierichtlijn wordt goedgekeurd door de koepels van zorgaanbieders, zorgverleners en patiënten (de leden van de algemene vergadering van VZVZ) én het bestuur van VZVZ.

Een autorisatierichtlijn beschrijft de zorgtoepassing in het kort en voor welk zorgproces de medische gegevens bedoeld zijn. In dit geval gaat het over verwijzen of overdragen van patiënten naar een ander ziekenhuis of zelfstandige kliniek. Daarnaast zijn autorisatieafspraken opgenomen en een tabel met de vastgestelde autorisaties voor zorgverleners (op rolcode). Tot slot zijn de randvoorwaarden opgenomen om medische gegevens via een elektronisch uitwisselingssysteem veilig en vertrouwd uit te wisselen tussen zorgverleners in de medisch specialistische zorg. Gebruikers (dus zorgaanbieders) van het LSP conformeren zich aan de afspraken zoals o.a. vastgelegd in een autorisatierichtlijn en daarmee is het indirect van invloed op het werk van de XIS-leverancier. 

Na goedkeuring door alle partijen worden de afspraken vertaald naar de technische voorwaarden door VZVZ en de gebruikers van het LSP. 
Het autorisatieprotocol uit de richtlijn wordt ingebouwd in het LSP in opdracht van het bestuur van VZVZ.

Er is inzagerecht van toepassing voor patiënten op de uitwisselingen en daarom ontvangen patiënten via Volgjezorg.nl, wanneer zij dat willen, informatie over de gegevens die zijn gedeeld. Dit is een van de voorwaarden zoals opgenomen in de autorisatierichtlijn.

Let ook op toegang voor anderen dan artsen, zoals verpleegkundigen en Physician Assistant en medisch secretaressen.

De actuele versie van de autorisatierichtlijn BgZ voor verwijzen en overdragen in de Medisch Specialistische Zorg vindt u op de website van AORTA LSP.


Organisatiebeleid

Hier komt t.z.t. een verwijzing naar de kwaliteitsstandaard BgZ (zodra beschikbaar).


Zorgproces

In deze zorgtoepassing gaan we vooralsnog uit van de eerste use case (verwijzen/overdragen) zoals beschreven in de informatiestandaard

Het beoogde proces van verwijzen/overdragen m.b.v. notified pull via het LSP is op hoofdlijnen visueel weergegeven in onderstaand plaatje.



Voor de inzet van authenticatiemiddelen in relatie tot het proces zijn verschillende scenario's beschreven. Zie BgZ LSP authenticatiemiddelen irt proces notified pull.pdf.

De leverancier kan in overleg met de zorgaanbieders een keuze maken voor een scenario. Het is sterk aan te bevelen de mandaat- en inschrijf/consenttokens in te zetten in combinatie met het toepassen van triggers in het systeem voor geautomatiseerd versturen en ophalen van gegevens, zodat eindgebruikers in het zorgproces geen UZI-pas handelingen hoeven te verrichten (ook wel Vereenvoudigd Gebruik UZI-pas genoemd, kortweg VGU).

Informatie en Applicatie

Standpunt van de Federatie Medisch Specialisten is dat BgZ geautomatiseerd moet worden gegenereerd (moet geen handmatige actie zijn van een zorgverlener).

Het proces van verwijzing bestaat uit een aantal stappen:

  • voorbereiding: autorisatie regelen

  • notificeren:  aanmaken van een taak bij het BgZ-opvragende systeem

  • opvragen: opvragen van de BgZ door het BgZ-opvragende systeem

Systeemrollen

Functie(groep)

Vereiste systeemrollen voor


Initiërende GBZ-applicatie

Reagerende GBZ-applicatie

AORTA Initiëren notified-pull

Notified-pull Initiërend Systeem

Gegevens Versturend Systeem

Gegevens Ontvangend Systeem

AORTA Uitvoeren notified-pull

Patiënt Gegevens Raadplegend Systeem

Nictiz systeemrol: Raadplegend en Ontvangend Systeem

Bronsysteem Patiëntgegevens

Nictiz systeemrol: Sturend en Beschikbaarstellend Systeem

Bron: Overzicht interacties, versies en systeemrollen

Alle AORTA systeemrollen zijn verplicht.



Voorbereiding

Autorisaties (inclusief veronderstelde toestemming) worden m.b.v. tokens vastgelegd. Hiervoor worden inschrijftokens, mandaattokens en consenttokens gebruikt in de berichten. Door het gebruik van deze tokens wordt de berichtuitwisseling losgekoppeld van het gebruik van de UZI-pas.

Voorafgaand aan het zorgproces zal een patiënt worden ingeschreven. Zorg dat tijdens dat proces een inschrijftoken aangemaakt wordt.

Daarnaast is van belang dat door/voor de betrokken zorgverleners mandaattokens aangemaakt en beschikbaar zijn.


Let op

Het inschrijftoken v2 i.c.m. ZORG-ID Smart werkt nog niet bij de FHIR interacties. Het wordt verwacht in AORTA-on-FHIR versie 0.9.


Notificeren en beschikbaarstellen

Het verwijzende systeem maakt een taak aan bij het BgZ-opvragende systeem.

Zie onder IT-infrastructuur nadere informatie m.b.t. de tokens en het gebruik ervan.

Workflow
Berichten Notified Pull

Let op: Deze FHIR profielen en valuesets zijn gebaseerd op FHIR R4, terwijl de BgZ en PDF/A profielen op STU3 gebaseerd zijn.

N.a.v. eis GBX.OPL.e4160 uit PvE BGZ Overdragend Systeem geldt dat documenten alleen in PDF/A formaat worden opgeleverd.

De specificaties van de inhoudelijke berichten zijn beschreven onder het kopje Berichten opvragen BgZ.

Adressering ontvanger

Vooralsnog dient in deze zorgtoepassing de werkwijze voor adressering te worden gehanteerd zoals die in deze paragraaf is beschreven.
Adressering heeft hier betrekking op adressering op zorgaanbiedersniveau. Adressering op afdeling/specialisme niveau (lees: specifieke adressering) valt vooralsnog buiten scope van deze zorgtoepassing, omdat hierover landelijke afspraken worden gemaakt.
Zodra de landelijke afspraken bekend zijn zullen het PvE en de implementatiehandleiding hierop worden aangepast/aangescherpt.


Voor het verkrijgen en gebruiken van (technische) adresgegevens dient binnen deze zorgtoepassing de architectuur te worden gehanteerd zoals dat is beschreven in de AORTA-on-FHIR specificaties.
De flow is weergegeven in Aanmaken taak door verzender bij en voor ontvanger
De zorgtoepassing vereist in ieder geval dat het versturend systeem beschikt over een betrouwbaar verkregen en actuele URA van de ontvangende zorgaanbieder. 
Op basis van de URA kunnen de benodigde technische (adres)gegevens, zoals appID en interactieID van het ontvangende systeem worden verkregen uit de Adressering Server.
De interfaces met de Adressering Server zijn hier beschreven.
Het wordt sterk aanbevolen een koppeling met het ZORG-AB te realiseren voor het verkrijgen van de URA, zodat daarmee consistentie en actualiteit wordt geborgd.

Voor BGZ kan de getRoutingInfo request gevuld worden met de interactieID create:Task:2.0:request

Opvragen

Het BgZ-opvragende systeem gebruikt de gegevens in de FHIR Task resource om de BgZ en de relevante documenten op te vragen bij het Bronsysteem Patientgegevens. Denk eraan dat opvragen binnen dient te gebeuren binnen de geldigheidsduur waarbinnen gegevensuitwisseling in het kader van de verwijzing mag plaatsvinden. De geldigheidsduur dient te worden opgenomen in de Task en het consenttoken dient hiermee in overeenstemming te zijn. Zie onder IT-infrastructuur nadere informatie m.b.t. de tokens en het gebruik ervan.

Let bij het opvragen van de gegevens op het 'cutoff punt'. Dit is het laatste moment in de tijd waarop nog op basis van de veronderstelde toestemming de informatie mag worden opgevraagd. Daarna wordt de patiënt beschouwd als niet langer in behandeling bij de verwijzende/overdragende instelling en mag de informatie alleen op basis van de use case 'opvragen m.b.v. reguliere pull' en vooraf vastgelegde uitdrukkelijke patiënttoestemming worden opgevraagd via een elektronisch uitwisselingssysteem. De use case ‘opvragen m.b.v. reguliere pull’ is op dit moment buiten scope van deze handleiding. Gelet hierop dient het consenttoken te worden verwijderd aan de kant van het opvragende systeem nadat dat de gegevens succesvol zijn opgehaald (dus zodra de Task is uitgevoerd). Dit betekent dus dat de data slechts eenmalig kan worden opgevraagd en het belangrijk is om een goede timing hiervoor af te spreken. Onderstaand plaatje verduidelijkt het 'cutoff punt'.

Hiermee is het dus mogelijk om de 'actuele BgZ' op moment van opvragen te verkrijgen gedurende de geldigheidsduur (zoals opgenomen in de Task en het consenttoken) en niet alleen de BgZ zoals die was op moment van het aanmaken van de taak.
N.B. De geldigheidsduur van een verwijzing dan wel overdracht binnen de tweede lijn is gebaseerd op de geldigheidsduur die gehanteerd wordt tussen de eerste en tweedelijns verwijzingen, namelijk één jaar. Dit afgestemd met de volgende koepels FMS, NVZ, NFU en ZKN en wordt tot nader order gehanteerd als veldnorm.



Workflow

NB. het opvragen van de BgZ gegevens en de documenten gebeurt m.b.v. losse queries, zoals door het Notified-pull Initiërend Systeem in de Task zijn gedefinieerd.


Berichten Opvragen BgZ

Let op

Alle referenties naar een patiënt moeten conform het nl-core-patient FHIR profiel uitgewerkt zijn, waarbij het gebruik van een gevalideerde BSN verplicht is. Dit geldt ook voor de referenties binnen de PDF/A standaard.

BgZ en FHIR versie

In de huidige implementatie van deze zorgtoepassing wordt BgZ 2017 met FHIR STU3 gehanteerd.

Het functionele ontwerp van de BgZ uitwisseling tussen zorgaanbieders bestaat uit 2 deelontwerpen: FO BgZ en FO PDF/A. De relatie tussen de BgZ en de documenten wordt gevormd door de Task waarin niet alleen aangegeven wordt welke gegevens conform BgZ kunnen worden opgevraagd, maar ook welke documenten daar bij horen. Voor PDF/A hanteren we alleen de documentreference en niet het document manifest. Dus bij een eventueel gebruik van het document manifest dient het verzendend systeem alleen de document references op te nemen in de Task.

Het document reference profiel maakt in het element type  tot nader order gebruik van de standaard FHIR ValueSet met LOINC codes voor de diverse soorten van verwijzingen. 

T.b.v. de BGZ kunnen de volgende interactieID's bevraagd worden: 

  • search:Patient:1.0:request

  • search:Coverage:1.0:request

  • search:Observation:1.0:request

  • search:Condition:1.0:request

  • search:NutritionOrder:1.0:request

  • search:Flag:1.0:request

  • search:AllergyIntolerance:1.0:request

  • search:MedicationStatement:1.0:request

  • search:MedicationDispense:1.0:request

  • search:MedicationRequest:1.0:request

  • search:DeviceUseStatement:1.0:request

  • search:Immunization:1.0:request

  • search:Procedure:1.0:request

  • search:Encounter:1.0:request

  • search:ProcedureRequest:1.0:request

  • search:ImmunizationRecommendation:1.0:request

  • search:DeviceRequest:1.0:request

  • search:Device:1.0:request

  • search:Appointment:1.0:request

  • read:Binary:1.0:request

  • search:Specimen:1.0:request

  • search:Organization:1.0:request

  • search:Practitioner:1.0:request

  • search:PractitionerRole:1.0:request

  • read:DocumentReference:1.0:request

  • search:DocumentReference:1.0:request

Markeren verwijsbrief

Een verwijsbrief kan weergegeven worden in de Task als een query string op een DocumentReference instantie die specifiek aan de verwijsbrief refereert (90000258 is bron GBZ-applicatie id):

XML
  <input>
    <type>
      <coding>
        <system value="http://vzvz.nl/fhir/CodeSystem/TaskParameterType"/>
        <code value="query_string"/>
      </coding>
    </type>
    <valueString value="90000258/DocumentReference/id-of-referral-document"/>
  </input>

De manier waarop dit geïmplementeerd wordt, wordt bepaald door de leverancier van het Notified-pull Initiërend Systeem. Zie het hoofdstuk FHIR-profiel van Task in de documentatie AORTA FHIR-profielen 0.7.x voor de bruikbare valueString formaten.

IT-Infrastructuur

Algemeen gerelateerde informatie

Kwalificatie, acceptatie en testen


Kwalificatie van de BgZ

Kwalificatie van de berichtinhoud wordt uitgevoerd door Nictiz.
Nictiz kwalificatie pagina BgZ

Let op: Nictiz biedt voor de informatiestandaard BgZ de mogelijkheid voor deelkwalificaties. Voor deze zorgtoepassing zijn minimaal de volgende deelkwalificaties (scenario’s en bijbehorende systeemrollen) vereist:

  1. Leveren BgZ (systeemrollen Vastleggend, Sturend Systeem en Beschikbaarstellend Systeem)

  2. Inzien BgZ (systeemrol Verwerkend Systeem)

Keuze voor deelkwalificaties op hoofdstukken van de BgZ is aan de leveranciers in samenspraak met hun klanten, al dan niet ingegeven door externe regelingen/verplichtingen.
Vanuit AORTA worden hier geen eisen aan gesteld, noch voor leveren noch voor overnemen BgZ.


Kwalificatie van de Documenten

Nictiz heeft nog geen kwalificatie van de PDF/A voor onderlinge uitwisseling tussen zorgaanbieders. Een kwalificatie behaald voor de PDF/A standaard voor MedMij, geldt daarom binnen AORTA als vrijstelling voor de kwalificatie voor deze zorgtoepassing, mits er geen non-conformances zijn m.b.t. de DocumentReference.

Nictiz kwalificatie pagina PDF/A (MedMij)

Acceptatie

Acceptatie van de infrastructurele berichten, tokens en transacties, wordt uitgevoerd door VZVZ.

Testmaterialen

Voor aansluiting op de testomgeving en het gebruik van testmaterialen en -tooling, kunt u contact opnemen met het VZVZ Testteam: testenonfhir@vzvz.nl


JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.